Lidmaatschapstest

Sport en zwangerschap bij LifeCity: ‘Ik wil constant in beweging zijn!’

"

Zwanger zijn van een kindje brengt veel mooie, spannende en bijzondere momenten met zich mee. Maar ook vragen, bijvoorbeeld op het gebied van sport en beweging. Kan je normaal blijven sporten tijdens je zwangerschap? Welke oefeningen zijn veilig en effectief? Aanstormend moeder en sportfanaat Willemijn Oxener vertelt over haar ervaring bij LifeCity. Hoe combineer je het toekomstig moederschap met beweging?

Beweging helpt je gemakkelijker door je zwangerschap heen te komen.

Meet the (future) mom

Willemijn is momenteel zwanger van haar eerste kindje. Halverwege juni is ze uitgerekend. “Ik werk vier dagen bij Zilveren Kruis en op vrijdag ben ik te vinden op de markt.” Lachend zegt ze: “Ondanks mijn leeftijd vind ik het belangrijk om altijd in beweging te blijven. Je eerste kindje op je 39e wordt gezien als relatief laat, dus ik wil zo fit mogelijk zijn. Sport en beweging is daarnaast voor mij altijd al belangrijk geweest. Kijk maar naar mijn baan. Ik geloof dat actief blijven je helpt om gemakkelijker door je zwangerschap heen te komen.”

Thuis bij LifeCity

Sinds 2012 is Willemijn al te vinden bij LifeCity. En zelfs in haar zwangerschapsverlof is ze er vrijwel iedere dag. “LifeCity bevalt me ontzettend goed. Het is echt een familiesportschool, met een diversiteit aan lessen en een mix van jong en oud. ’s Ochtends zie je de 80-plussers druk aan het sporten. Tegelijk zijn de jongere leden boven actief. Die wisselwerking is mooi om te zien.”

Ze vervolgt: “Mijn moeder zat eerst bij een andere sportschool. Daar zat ze niet helemaal op haar plek. Toen raadde ik haar aan LifeCity eens te proberen. Ze voelt zich hier thuis en op haar gemak.”

Luisteren naar je lichaam

Maar sporten tijdens de zwangerschap? Dat is andere koek. Toen Willemijn zwanger raakte, wist ze dat ze haar manier van sporten moest aanpassen. “Ik begon beter naar mijn lichaam te luisteren en koos voor minder intensieve activiteiten. Ik zorgde voor een goede uitvoering en techniek, maar de intensiteit was minder belangrijk. Mijn hartslag hield ik goed in de gaten en ik ging minder vaak op de loopband. Wandelen deed ik toch wel buiten. Maar de HITT-training ben ik uiteindelijk wel mee gestopt.”

Sporten in eigen hand houden

Hoewel ze tijdens haar zwangerschap zelfstandig sportte, voelde Willemijn zich altijd gesteund door de coaches van LifeCity. “Ik nam het sporten tijdens mijn zwangerschap zelf in handen. Hoewel ik nooit om schema’s vroeg, waren de medewerkers altijd belangstellend en bereid om te helpen als dat nodig was. Hun steun was voelbaar, zelfs zonder begeleiding.”

Daarvoor gebruikte ze de app ‘Sterkher’. Een app voor sportoefeningen tijdens (en na) de zwangerschap. “Die hielp mij met het sporten. Dan hoefde ik zelf niet na te denken over de oefeningen”.

De beste oefeningen voor als je zwanger bent

Bekkenoefeningen en oefeningen voor de benen waren cruciaal voor Willemijn tijdens haar zwangerschap. “Ik deed veel bridges voor mijn onderrug en benen, maar ook squats. Oefeningen voor het bovenlichaam deed ik wat minder, omdat ik die spieren tijdens de zwangerschap minder nodig had.”

Willemijn ervoer geen grote uitdagingen tijdens het sporten, maar hield haar planning strikt aan. “Ik ben vrij gedreven en houd van een vaste routine. Voor zwangere vrouwen zou ik een app aanraden die gerichte oefeningen biedt voor elke week. Blijven wandelen en genieten van de buitenlucht is ook een belangrijke tip.”

Ik zorgde voor een goede uitvoering en techniek, maar de intensiteit was minder belangrijk

Herstellen na de bevalling

Na de zwangerschap wil Willemijn zo snel mogelijk terug naar de sportschool. “Ik weet dat ik rustig aan moet doen, maar ik plan om veel te wandelen met de kinderwagen. Vanaf zes weken na de bevalling wil ik weer langzaam beginnen met sporten, eventueel met begeleiding van de coaches. Gelukkig kan de kleine dan mee naar de kinderopvang in de ochtend, dat is echt ideaal. Welke sportschool heeft dat nou?”

Sporten voor iedereen, samen bij LifeCity

“Over sporten bij LifeCity heb ik geen moment getwijfeld, daar voel ik me altijd welkom.” Ze benadrukt het belang van actief blijven, goed naar je lichaam luisteren en gebruik maken van de beschikbare ondersteuning. “Ik hoop dat mijn verhaal andere zwangere vrouwen inspireert om ook tijdens hun zwangerschap in beweging te blijven,” sluit Willemijn af. “En bij LifeCity kan je dat heel goed doen!”

Wil je weten hoe we jou kunnen begeleiden tijdens je zwangerschap? Of zijn er andere uitdagingen waar je mee zit? Kom eens bij ons langs of neem contact met ons op. We kunnen je een rondleiding geven en kijken wat jij specifiek nodig hebt!

Start je gratis proefweek

Overweeg je te starten met fitness? Kom dan een week lang gratis kennismaken met LifeCity. In Amersfoort-Centrum, Amersfoort-Noord (Vathorst) en Baarn. Meld je aan voor de Gratis Proefweek en we nodigen je binnen 1 dag uit voor een kennismaking.

  • Toegang tot alle lessen en vrij trainen
  • Direct kennismaken met onze trainers
  • Een community en extra services

Ben je nog niet bekend met LifeCity?

Kom eens kennismaken bij een van onze sportscholen in Amersfoort, Vathorst of Baarn. Bij LifeCity sport je altijd op de manier die bij jouw gezonde leefstijl past. Meld je aan voor een gratis proefweek en dan nodigen wij je binnen 1 dag uit voor een kennismaking.

Wat onze leden van ons vinden

Fantastische sportschool!

Fijne sportschool! Leuke sfeer, goeie prijs, veel aanbod qua groepslessen en een jong en gemotiveerd team. Trainers zorgen iedere keer weer voor een leuke les en motiveren je om net iets meer uit jezelf te halen dan je zelf eigenlijk zou doen!

Margreet Verdouw - Projectmannager bij Salepack

4.9

Echt genoten!

Super leuk en zeer vriendelijk team. Veel keus uit groepslessen en ruimte keus aan fitnessapparatuur. Je kunt op verschillende locaties terecht.

Linda Martens - Sales specialist bij OneTake

4.8

Vrolijk personeel

Prima gym met aardig personeel. Alles wat je nodig hebt is er. Op bepaalde tijden is het druk maar als je daar een beetje omheen plant, kan je altijd op je gemakje trainen! Ook veel groepslessen. Aanrader!

Piet van Koop - Zorgbegeleider bij Hulpmarkt

5.0